Få støtte til solcelle-screening

8. september 2024

Der er et stort uudnyttet potentiale for at udnytte byens tage til at skabe noget af den vedvarende energi, vi får brug for i fremtiden, så vi kan blive mere fri af fossile energikilder. Det mener man i Københavns Kommune, der med solcellepuljen giver økonomisk støtte til fx boligforeninger, der får undersøgt om solceller er en mulighed på deres ejendom.

Vanløsegård solceller -2

Københavns Kommune har et mål om, at solceller skal producere 3 % af byens elforbrug i 2025, svarende til 75.000 MWh. Det kræver i praksis tre gange så mange solceller på byens tage, end tilfældet er i dag.

Derfor har kommunen etableret solcellepuljen, hvor I som boligforening kan søge støtte til at få undersøgt - af en rådgiver - om solceller er en mulighed på lige præcis jeres tagflade eller ejendom.

”Hvis man alligevel står over for et tagprojekt, er det helt oplagt at få undersøgt, om solceller er en mulighed på lige netop jeres ejendom. Det gør vi konsekvent på de tagrenoveringsprojekter, vi er rådgiver på,” siger Bjørk Trøst Bigum, der er arkitekt og rådgiver i Bang & Beenfeldt.

”Hvis ellers ejendommen er egnet til at få etableret solceller, vil det næsten altid kunne tjene sig selv hjem,” tilføjer han.

Tjek ejendommen på solkortet
Der er imidlertid en række krav og retningslinjer, der skal opfyldes før man kan etablere solceller:

”Det handler dels om ejendommens arkitektoniske udtryk, om tagets hældning og bæreevne, om konstruktioner og om verdenshjørner: Hvis dit tag fx er syd-, vest- eller østvendt, er det som udgangspunkt egnet til solceller, fordi der er sandsynlighed for høj solindstråling på taget i løbet af dagen,” siger Bjørk og uddyber: ”Det er forhold, vi vurderer på den enkelte ejendom, som en del af vores rådgivning.”

På Københavns kommunes hjemmeside kan man tjekke sin ejendom på ”solkortet” og hurtigt selv se om taget er for skyggefuldt eller egnet til solceller. Find solkortet her

Solceller er… faktisk ikke så grimme endda
Indrømmet; traditionelle solceller er ikke ligefrem en smuk løsning, og det vil ofte skæmme en bygning, hvis man bare etablerer dem oven på tagfladen.

”Faktisk er der kommet nogle langt mere æstetiske løsninger i de senere år. Samtidig hjælper vi som rådgiver med at tænke nogle løsninger ind, hvor solcellerne ikke ændrer på ejendommens arkitektoniske udtryk - fx ved at de bliver nedfældet i taget. Samtidig kan der være forhold som fredning eller bevaringsværdighed, vi også tænker ind i vores rådgivning som et parameter,” siger Bjørk og tilføjer, at solceller i dag også kan placeres som en del af facadebeklædningen på en ejendom.

Tre gode grunde til at få solceller:

  1. Bæredygtighed: Solceller er kilde til vedvarende strøm og er derfor en ansvarlig og bæredygtig måde at producere energi, som I som forening kan bruge lokalt. De senere år er reglerne på området lempet, så hver lejlighed kan få glæde af den grønne strøm, når der blot sættes de rette målere op.

  2. Økonomi: Udgiften til etablering af solceller vil ofte tjene sig selv hjem, når man holder det op mod den besparelse i driftsudgifter, man som forening opnår. Merprisen for at montere bygningsintegrerede solceller i forhold til traditionelle tagmaterialer er begrænset. Investering i solceller har en tilbagebetalingstid på 10-15 år, og der ydes typisk 15-25 års effektgaranti på cellerne.

  3. Æstetik: Solceller er blevet pænere de senere år, og der er kommet flere æstetiske løsninger. Solceller må ikke skæmme bygningerne og den arkitektur, der kendetegner København, og de skal placeres diskret og med respekt for især oplevelsen af husene fra gadesiden. Det er der gode muligheder for i dag.

Om Solcellepuljen:
Som boligforening kan I få støtte til solcelle-screening på 50% af rådgiverudgiften, dog maksimalt 15.000 kroner.
Hvis jeres ejendom strækker sig over flere ejendomsnumre, er der mulighed for tilskud op til 45.000 kroner. Næste ansøgningsfrist er 1. oktober 2024. Læs mere her.

Hvem kan søge solcellepuljen?

  • Ejere af privatejede etageboligejendomme med minimum fem boligenheder, som ligger i Københavns Kommune. Det vil sige: andelsboligforening, ejerboligforening, privat udlejningsejendom eller almene boliger. Ansøger skal formelt repræsentere ejendommen.

  • Ejendomsadministratorer eller rådgiver med fuldmagt fra ejendomsejer

  • Private erhvervsvirksomheder

Brug for rådgivning? Tal med Bjørk

Bjørk Bigum

Markedschef, renovering

Bjørk giver jer kyndig vejledning og rådgivning inden for alt, der relaterer sig til de byggetekniske forhold. Med sin mangeårige erfaring som arkitekt og bygherrerådgiver sammensætter Bjørk de bedste løsninger, der passer til lige netop de behov og ønsker, I har i din forening.

Bjørk tal med ekspert