Renovering af Mastekranen på Nyholm

2024 er jubilæumsår, og derfor dykker vi ned i arkivet og ser på nogle af de ikoniske projekter, vi har udført i Bang & Beenfeldt gennem de seneste 50 år. Et af dem er Mastekranen på Nyholm, der i midten af 1980'erne blev renoveret for at bevare dens historiske værdi og samtidig leve op til moderne standarder.

Mastekranen - 2024

Kulturperlen på Nyholm

Hvor Christianshavn bliver til Holmen finder du den lille ø Nyholm, der er et historisk område med fredede og bevaringsværdige bygninger. Så snart du kommer til Nyholm, vil du befinde dig på en vaskeægte kulturperle, der er omgivet af vandveje. Her kan du heller ikke undgå at få øje på Mastekranen, der blev opført i 1749 med arkitekt Philip de Lange i spidsen for projektet. Dens formål var at hjælpe med at oprejse masterne på et sejlskib, og er i dag et både smukt og ikonisk vartegn for København.

Renovering af Mastekranen

I 1984 blev en omfattende restaurering af Mastekranen igangsat for at bevare og sikre konstruktionen. Bang & Beenfeldt blev valgt som rådgivende ingeniører på projektet, og eftersom Mastekranen var over 200 år gammel, var der en række af tekniske udfordringer. Bang & Beenfeldt undersøgte og dokumenterede Mastekranens konstruktion og udformede geotekniske rapporter.

Først blev Mastekranens store vandbeholder på toppen fjernet, og dens ben fik en kærlig hånd for at bekæmpe et svampeangreb. Der blev også skiftet en del træværk og tagdækning på grund af råd og borebilleangreb, og murværket fik en tur, hvor forvitrede sten blev udskiftet.

Alt dette var vigtigt for at bevare Mastekranens historie, samtidig med at leve op til moderne standarder for sikkerhed og funktionalitet. Den historiske Mastekran blev bevaret, så den både var tro mod sin fortid og rustet til dens fremtidige liv.

Kulturel betydning

I midten af 1980’erne kan vi kun forestille os, hvordan vores to stiftere, Povl Beenfeldt og Gorm Bang, var helt på toppen over projektet med Mastekranen. Det er enhver ingeniørs drøm at arbejde med et projekt som Mastekranen, der havde et bemærkelsesværdigt bygningsværk med en helt særlig bjælkekonstruktion. Renoveringen af Mastekranen har også stor kulturel værdi, hvilket har gjort projektet endnu mere betydningsfuldt.

Genåbningen af den renoverede Mastekran tiltrak opmærksomhed fra både lokale og internationale gæster, der var meget fascinerede af dens historiske betydning og imponerende arkitektur. I 1994 blev Mastekranen omdannet til museum, hvor dens historie og betydning for den danske maritime arv kan opleves.

Læs mere om Mastekranen på forsvarets hjemmeside eller i det her særnummer af Marinehistorisk Tidsskrift.