Postkort fra Rotterdam
7. oktober 2022
Sidste fredag tog vi på studietur til Rotterdam. Den årlige studietur har været en fast del af Bang & Beenfeldt siden 2002, lige med undtagelse af sidste år, hvor den var sat på standby pga. Covid-19. På 20 år har vi bl.a. besøgt Paris, Istanbul, New York, og Reykjavik, og det er skønt endelig at kunne tilføje endnu en tegnestift på verdenskortet. Turene giver os et socialt, historisk og kulturelt indspark, og så får vi selvfølgelig nye linser på vores eksisterende fagbriller – for hvordan er arkitekturen og byrummet sammensæt udenfor vores vante rammer? Og hvad er med til at definere byen?
RGB+ tag
Rotterdam kan man roligt definere som ”teenager” sammenlignet med København. Den centrale bydel blev bombet under 2. verdenskrig, hvorfor den i dag udgøres af nybyggeri med mange markante højhuse og iøjnefaldende (glas)facader. En noget anderledes arkitektonisk profil, end hvad vi typisk har fingere i og er med til at bevare herhjemme. Når vi f.eks. arbejder på en tagudskiftning, så er størstedelen af tagene tegl- eller skiffertag. I Rotterdam forholder det sig lidt anderledes. Her udgøres en stor del af bygningsmassen af fladt tag. De mange kvadratmeter med fladt tag forsøger byen at udnytte og inddrage til klimavenlige tiltag. Det vil sige, at besøger man Rotterdam, kan man opleve rødt, gult, blåt og grønt tag, hvor hver farve refererer til hvert sit klimatiltag.
Røde tage er kreative tage, som fx er indrettet med legepladser, træningsfaciliteter eller sociale miljøer. Gult tag udnyttes til solceller. Blåt tag benyttes til regnvandsopsamling og grønt tag er indrettet som tagfarm/haver, hvor en af de mest kendte tagfarme er DakAkker. Så selvom Rotterdams bygningsmasse er noget afvigende fra den bygningsmasse, vi normalvis arbejder med, er det inspirerende at opleve, hvordan man med et ungt byrum kan indtænke grønne og kreative miljøer.
Studietur Rotterdam