Indvielse på Københavns Rådhus: Historiske toiletter genfødt i moderne rammer
I går kunne de nye toiletter på Københavns Rådhus indvies. Den ikoniske og fredede bygning har gennemgået endnu en renovering, denne gang med fokus på toiletterne og på at bringe ejendommens gamle historie til live igen: Toiletterne, der senest var blevet renoveret i 1960’erne, har således fået et gennemgribende løft med respekt for deres oprindelige udtryk. I projektet er både sikret tidssvarende funktionalitet og genskabt den elegance, der prægede starten af 1900-tallets arkitektur.
En modernisering med respekt for historien
Københavns Rådhus er ikke blot en bygning – det er en levende del af byens historie. Som fredet bygning fra 1898 kræver enhver renovering en særlig tilgang, og renoveringen af toiletterne på den side, der vender mod Vester Voldgade, var ingen undtagelse. Sidst de blev opdateret var i 1960’erne, og efter årtiers brug var det nu tid til både at modernisere installationerne, sørge for at de møder nutidens behov og samtidig bringe det historiske udtryk til live igen.
Fra filmens verden til virkelighedens fliser
Det ambitiøse projekt, der netop er blevet indviet, bød på en særlig udfordring: Mange af de originale tegninger og beskrivelser var gået tabt gennem årene. For at genskabe de autentiske detaljer måtte arkitekterne fra Varmings tegnestue i projekteringsfasen dykke dybt ned i historiske materialer og arkiver. En afgørende ledetråd blev fundet i et afsnit af den folkekære tv-serie Huset på Christianshavn: Her optrådte en scene, der viste rådhusets toiletter med de karakteristiske gule og grønne fliser, som nu er blevet genskabt på toiletterne, som et nik til den historie bygningen bærer.
Indgang gennem vinduerne
I Bang & Beenfeldt har vi fungeret som underrådgiver til PLH Arkitekter og varetaget byggeledelsen og sørget for at projektet kunne skride frem som planlagt. Det var meget vigtigt at projektet kunne gennemføres med mindst mulig gene for brugere og medarbejdere på rådhuset, hvorfor al trafik til byggepladsen foregik ind og ud af toiletternes vinduer til stilladset - så vi undgik at belaste rådhusets gange og indgangsdøre.
Kombinationen af moderne installationer og historisk præcision har resulteret i toiletter, der både fremstår som en del af en moderne arbejdsplads og hylder rådhusets historiske arv.
Historiske spor skaber nutidens løsninger
Renoveringen viser, hvordan historiske spor kan anvendes til at skabe en balance mellem fortidens og nutidens krav til funktionalitet. For Københavns Rådhus bliver toiletterne ikke blot en funktionel nødvendighed, men også en fortælling om stedets dybe kulturelle betydning.
Fakta:
Projektet består af i alt 25 toiletter fordelt på 5 etager.
Bygherre: KEID
Arkitekt, projektering: Varmings tegnestue
Arkitekt, udførelse: PLH Arkitekter
Byggeledelse, underrådgiver: Bang & Beenfeldt
Installationer: Rambøll
Hovedentreprenør: NÅR