Boligforeninger skal forberede sig på lavere fremløbstemperatur

Over de næste ti år sænker HOFOR og andre fjernvarmeleverandører gradvist temperaturen på det vand, de sender ud til os forbrugere. Det medfører, at mange boligejere og boligforeninger vil stå over for en række udfordringer, hvis de fx har gamle varmeanlæg, hvor varmestyringen og indreguleringen ikke er indstillet korrekt.

Med: Erik Lindahl, projekt- og markedschef

Erik Lindahl, Projekt- og markedschef i Bang & Beenfeldt

Fremløbstemepratur sænkes med 10-15 grader

Det kan medføre ineffektiv eller ligefrem mangelfuld opvarmning, højere udgifter og mærkbare problemer med indeklimaet, når HOFOR og andre fjernvarmeleverandører sænker temperaturen frem mod 2033. Temperaturen sænkes gradvist med 10-15 grader, og det vil en lang række boligejere og boligforeninger kunne mærke de komfortmæssige og økonomiske konsekvenser af.

Lavere temperaturer påvirker komfort og energieffektivitet

Sænkningen af temperaturen betyder i praksis, at det varme vand, der sendes ud til ejendommene, vil være koldere, og her opstår problemerne, hvis fjernvarme- og centralvarmeanlægget ikke er tilpasset de nye forhold.

Ifølge Erik Lindahl, som er projekt- og markedschef i Bang & Beenfeldt, hvor man har mange års erfaring med VVS og fjernvarme, er det vigtigt at reagere på disse ændringer:

- Når fjernvarmetemperaturen falder, skal varmeanlægget kunne klare den lavere temperatur uden at gå på kompromis med varmefordelingen i ejendommen. Hvis ikke varmesystemet tjekkes og justeres, risikerer man, at varmen ikke når ud til alle lejligheder - især dem, der ligger længst væk fra varmekilden eller på øverste etage. Man kan også risikere, at radiatorerne ikke kan varme boligerne op med den lavere temperatur. Begge dele betyder, at beboerne kan opleve kolde stuer og i værste fald stå uden tilstrækkelig opvarmning i de kolde måneder, siger han.

Kolde stuer og dårligt indeklima

Ændringerne skal forbedre energieffektiviteten, reducere miljøpåvirkningen og sikre, at man er forberedt til fremtidens bæredygtige energisystemer, der skal basere sig på mere vedvarende energikilder. Men det kan medføre mangelfuld varmedistribution, hvilket betyder kolde stuer, og i værste tilfælde kan det også føre til alvorlige problemer med indeklimaet.

- Hvis en ejendom ikke er varmet tilstrækkeligt op, kan det skabe problemer med fugt og skimmel. Det er sundhedsskadeligt for beboerne, og det kan også føre til omfattende og dyre skader på ejendommen på længere sigt, hvilket kan gribe om sig at få udbedret, siger Erik Lindahl.

Strafafgifter og spildte penge

Ud over problemer med komfort og indeklima kan de lavere fjernvarmetemperaturer også ramme boligforeningernes økonomi. Hvis varmeanlægget ikke er optimeret til at køle returvandet tilstrækkeligt, kan foreningen blive pålagt strafafgifter fra fjernvarmeudbyderen. Afgifter opkræves, hvis returvandet ikke opnår den nødvendige afkøling, og det kan hurtigt blive en økonomisk byrde for foreningen. Derudover kan et ineffektivt anlæg betyde, at boligforeningen betaler for varme, der ikke udnyttes ordentligt:

- Et ikke-optimalt varmeanlæg kan føre til ekstraudgifter på flere måder i form af strafafgifter, og det kan resultere i spild af energi, hvilket betyder, at foreningen betaler for varme, som aldrig når frem til lejlighederne. Det kan mærkes på varmeregningen, og det er frustrerende for alle parter, siger Erik Lindahl.

Undgå fremtidige problemer

For mange boligforeninger kan varmeanlægget virke som et komplekst og usynligt system, der bare kører af sig selv i baggrunden eller nede i kælderen. Men med de varslede temperaturændringer er det vigtigere end nogensinde at sikre, at anlægget er klar til fremtidens forhold. Erik Lindahl anbefaler derfor, at man som boligforening kontakter en VVS-ingeniør for at sikre, at anlæg fungerer optimalt under de nye forhold.

Her identificeres, hvor der er behov for justeringer, så man fortsat får stabil og effektiv varme til hele ejendommen. I nogle ejendomme kan det også være, at radiatorerne ikke er store nok til de nye konditioner, hvilket en varmetabs- og ydelsesberegning vil vise.

- Når en VVS-ingeniør gennemgår varmesystemet, kan vi sikre, at varmen fordeles korrekt i ejendommen, og at energien udnyttes bedst muligt. Det betyder ikke kun lavere varmeregninger, men også en mere bæredygtig drift af ejendommen, siger Erik Lindahl, der sammen med sine VVS-kolleger har set mange radiatorer og varmeanlæg, der trænger til en update og en kærlig hånd.

- I sidste ende handler det om at sikre både komfort, økonomi og indeklima, og det hjælper vi naturligvis med at kaste lys over, når vi laver et ”fjernvarmetjek”, afslutter han.

Fakta: Fremløbstemperaturen sænkes

Fremløbstemperaturen sænkes med 10-15 grader frem mod 2033. For gamle varmeanlæg kan det medføre:

  • Komfortproblemer pga. utilstrækkelig opvarmning, især i ældre bygninger og i kolde perioder.

  • Udgifter ifm. at varmesystemet, radiatorer og varmevekslere skal udskiftes eller opgraderes

  • Risiko for fugtproblemer, skimmel og dermed dårligt indeklima

  • Strafafgifter og stort varmetab

Grafik Fjernvarmetjek web2

Få et fjernvarmetjek

Vi kommer ud og gennemgår jeres fjernvarmeanlæg for en vurdering af, om anlægget er klar til de nye forhold. Nogle gange skal hele anlægget udskiftes - andre gange er der kun brug for at udskifte ventiler eller enkelte komponenter.

I får en vurdering af jeres anlæg og varmekilder og et overslag over økonomien forbundet med eventuelle justeringer.

Se mere om fjernvarmetjek her

Grafik Fjernvarmetjek web2