Tilstandsrapporten er jeres økonomiske kompas

26. oktober 2021

Et landkort og økonomisk kompas. En tilstandsrapport og vedligeholdelsesplan kan langt mere end blot beskrive en ejendoms bygningsdele. Det fungerer som et ”økonomisk kompas”, der sikrer, at I som forening hele tiden har det økonomiske overblik for øje. Et overblik, som kan bidrage til at planlægge og styre budgetter til kommende renoveringer.

Sundbyøster

Sundbyøster

Når I som forening får udarbejdet en tilstandsrapport og vedligeholdelsesplan, får I ikke kun indblik i tilstanden på jeres ejendom. I får også et godt indblik i, hvordan det står til med jeres økonomi. For I får som bygningsejere en oversigt,  I kan bruge som planlægningsredskab. Når vedligehold og renoveringsarbejde tænkes ind i en overordnet plan, så har I bedre mulighed for at prioritere budgetter og ikke mindst: Få udført vedligeholdelsesarbejde på de rigtige tidspunkter af året.

Det kan Anette Karlsen tilslutte sig. Anette er bestyrelsesformand i andelsboligforeningen Sundbyøster på Amager, og foreningen har fået udarbejdet en tilstandsrapport og vedligeholdelsesplan af Bang & Beenfeldt. Anette er ikke i tvivl om, at det var en rigtig og vigtig beslutning at få udarbejdet disse dokumenter:

- Tidligere har man måske lavet lidt her og der, men når man får et samlet landkort, som de her dokumenter er, så er det jo meget bedre. Tilstandsrapport og vedligeholdelsesplan giver et dejligt, fagligt overblik.

Gør vi som bestyrelse det rigtige?

En tilstandsrapport og dertilhørende vedligeholdelsesplan er samtidig et vigtigt redskab for de mange i en bestyrelse, som ikke arbejder med vedligeholdelse af bygninger til dagligt. Dét er Anette Karlsen enig i:

- Som bestyrelsen kan man godt tænke, at vi gør det så godt. Men gør vi nu også det rigtige? Vi ville hyre nogle, der vidste noget, for man ved jo langt fra det hele som menigmand. Nogle i bestyrelsen har faglig viden og andre har ikke.

Hos andelsboligforeningen Sundbyøster bruger de ikke dokumenterne slavisk, men mere som huskeseddel eller guideline. Bestyrelsesmedlemmerne har læst tilstandsrapporten igennem og bruger den aktivt ift. at planlægge fremtidige renoverings- og vedligeholdelsesopgaver:

- Vi kan jo ikke altid helt præcist huske, hvornår vi sidst fik udskiftet vinduer. Hvis vinduerne er ved at falde ud af sig selv, så skal vi selvfølgelig have det ordnet hurtigst muligt. Men hvis tilstandsrapporten peger på, at vinduerne kan holde 5-6 år mere, så er det jo fint.

Samtidig understreger Anette, at mange i bestyrelsen har efterspurgt overblikket:

- Udskiftende bestyrelsesmedlemmer gør også, at det er rart med et fælles arbejdsværktøj. Ved at have disse dokumenter i orden, har vi fremtidssikret ejendommen for fremtidige bestyrelser, kan man sige. Dét er noget, som mange har efterspurgt.