Tusindvis af danske altaner kan være i så dårlig stand, at de er i fare for at styrte ned. Dette påpeger Byggeskadefonden, bl.a. efter en episode i Nykøbing Falster i 2016, hvor en altan uden varsel kollapsede under seks unge, der faldt seks meter ned. Statens Byggeforskningsinstitut vurdererede efter episoden i Nykøbing Falster, at lignende betonaltaner med indstøbte bærejern bygget mellem 1900 og 1950 kan indeholde livsfarlige svagheder.

Nyhedsmagasinet Ingeniøren kan nu også fortælle om en nylig episode i Damsøvænget i Vanløse, hvor samtlige 108 altaner i andelsforeningen efter grundige undersøgelser måtte rives ned, da der var fare for nedstyrtning.
Tæringerne på altanerne i Damsøvænget var mere omfattende end først antaget og graverende rust og korrosion gjorde, at den københavnske boligforening i Vanløse besluttede at afspærre altanerne og siden rive altanerne ned.

Nødvendigt med kontrol af tilsvarende altaner

Altanerne i Damsøvænget blev i 1930’erne opført med indstøbte bærejern. Dette bærejern var ikke isoleret ordentligt, hvorfor fugt var trængt ind i konstruktionerne. Dette medførte, at konstruktionerne begyndte at korrodere, hvilket svækkede bl.a. betonen og resulterede i, at altanens bærejerne udvidede sig. Når dette sker, kan det føre til revner i betonen, løsrivelse af betonstykker og i værste tilfælde altankollaps.
Byggeskadefonden mener, at det er nødvendigt at kontrollere tilsvarende altaner. Byggeskadefonden har siden 2016 arbejdet med at analysere, hvor mange af den berørte type altan der findes på landsplan. Denne analyse forventes udarbejdet i 2020.

Ønsker I et få en gratis byggeteknisk vurdering af jeres altaner?

Husk at vi lige nu kører en kampagne, hvor vi kvit og frit kommer ud i jeres forening i Storkøbenhavn og giver jer en byggeteknisk vurdering af jeres ejendom. Læs mere om kampagnen her.

Kilde: Ingeniøren

Besøg vores sider: facebook linkedin